VTK-OILSJT babbelbox forum index Registreer FAQ Gebruikerslijst Zoeken

VTK-OILSJT babbelbox forum index » Aktuwakulturo » 't gazetteken Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Dit forum is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten of onderwerpen is niet mogelijk  Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp 
't gazetteken 
BerichtGeplaatst: Za 28 Jan 2006, 22:57:09 Reageer met quote
Matthys
Powerpraeses
Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 2514
geen idee of deze thread enig nut gaat hebben, maar ge weet nooit;
post hier artikels die u interessant vond


ik zal van wal steken met url :
Gij hebt de plicht gezond te zijn

We zijn zo gezond dat we er ziek van worden. ,,Goebbels zou jaloers geweest zijn op de moderne gezondheidscampagnes'', schrijft Luc Bonneux.

DE Belg leeft nog altijd ongezond, zo blijkt (DS 25 januari). Vlamingen hebben nu een levensverwachting van 76 jaar, vrouwen van 82 jaar. De mannen die nu in groten getale sterven waren twintigers in de jaren vijftig, de glorieuze jaren toen gold ,,het is geen man die niet roken kan''. De longkankercijfers tonen dat dit historisch rookgedrag nog steeds een zware tol eist. Als we hiervoor corrigeren dan halen de mannen tachtig jaar, de vrouwen 83. Terwijl we worden bekogeld met doemberichten over onze ongezondheid (over de talloze milieudreigingen hebben we het even niet) leven we langer en gezonder dan ooit tevoren.

Leven we als volk werkelijk zo ongezond? Of zou het kunnen dat de medische industrie en de bureaucratie nog meer behoeften willen creëren? Een directeur van Merck, een farmaceutisch bedrijf, verklaarde dertig jaar geleden in Forbes Magazine dat hij ervan droomde om ,,te verkopen aan iedereen'' door gezonde mensen te behandelen. Dat ideaal wordt bereikt door gezonde mensen af te helpen van het idee dat ze gezond zijn. Zoals Dr. Knock in het hilarische, maar visionaire toneelstuk Dr. Knock ou le triomphe de la Médecine verklaarde: ,,Gezonde mensen zijn zieken die het niet weten.''

,,Du hasst die Pflicht gesund zu sein.'' Dat was een opdracht die de Hitlerjeugd meekreeg. De Ariër had de plicht gezond te zijn om in dienst van de Führer het Derde Rijk te vestigen. Op het voorblad van het boek voor gezondheidsvoorlichting van de Hitlerjeugd prijkt het lichtend voorbeeld voor de Arische jongere. Het onderschrift beschrijft de ideale man: ,,De Führer rookt niet, drinkt geen alcohol en eet geen vlees. Hij heeft geen overgewicht en oefent dagelijks zijn fysieke conditie.'' De rijksminister van Voorlichting, Joseph Goebbels, zou zonder twijfel jaloers geweest zijn op de moderne gezondheidscampagnes.

De nazi-volksgezondheid was twintig jaar voor op de rest van de wereld. De Duitse oorlogsrapporten over de gezondheidsschade door roken waren minder gedocumenteerd maar preciezer en vollediger dan de vergelijkbare Angelsaksische rapporten uit de jaren zestig. Uitstekend onderzoek leidde tot een op wetenschappelijke basis gefundeerd antitabaksbeleid, inclusief krachtige aanpak van 'passief roken', een term waarvan we ook wensen te vergeten dat we die hebben overgeërfd van de nazi-strijd tegen roken.

Zorgvuldig onderzoek van patiënten met kanker van de longvliezen deed dokters onder het nazi-regime vermoeden dat asbest de oorzaak was. In de oorlogsjaren legden ze daarom een kloeke regelgeving neer om arbeiders te beschermen tegen verdere asbestblootstelling, vijfentwintig jaar voor elders de prille eerste wetgeving ontstond. Arische arbeiders mochten niet meer worden blootgesteld aan asbest: ze dienden vervangen te worden door slavenrassen. De nazi-oorlogen tegen kanker tonen hoe gezondheid en volksgezondheidsbeleid niet in een maatschappelijk luchtledig hangen. Wat is het doel, en heiligt dit doel de middelen? Het onmiskenbaar sociaal progressieve, wetenschappelijk meest hoogstaande volksgezondheidbeleid van zijn tijd diende een meedogenloos immoreel racisme.

Weltanschauung

Mijn favoriete illustratie uit het gezondheidsboek voor de Hitlerjeugd toont een he-man in militair uniform, die gezwind voorbij een woning stapt met kloeke tred, gepakt en gezakt. Achter het raam zit een boer met onmiskenbaar overgewicht gezapig en met veel smaak een bierpul te legen. Het opschrift luidt: ,,Zwei Männer, zwei Weltanschauungen.'' Het is de nagel op de kop. De illustratie is een sarcastisch commentaar op de Weltanschauung van de bloedzuivere Ariër die kerngezond naar nieuwe oorlogsmisdaden snelt. De boer, hij genoot ondertussen voort.

Ook in deze tijden is de boer bezorgd onderwerp van gezondheidsenquêtes. Zwei Weltanschauungen : dat is een luxe die ons niet meer gegund is. De bloedzuivere Ariër is vervangen door de ééndimensionaal consumerende hypochonder, joggend naar arts, apotheek en supermarkt. De ideale Belg is een angstige neuroot die er niet meer aan mag herinnerd worden dat hij gezonder is dan ooit. Hij overleeft bij de gratie van de preventieve 'gezondheidszorg'. Gezondheid is onze grootste bron van zorgen geworden. De gezonde Belg ontzegt zich alcohol en sigaretten, lijdt honger en beult zich na zijn dagtaak af, van top tot teen ingepakt in zonwerende kleding met garantiemerk. Hij consumeert check-ups, kankerscreening, condooms, verrijkte botersmeersels, verarmde zuivelproducten, meervoudig onverzadigde vetzuren, visolie, rauwkost, cholesterol- en bloeddrukverlagers, aspirine, calcium, profylactische homeopathie, orthomoleculaire doses vitaminen, darmontslakkende diëten en een cursus karma om zijn chakra's aan te vullen. Je zou van minder depressief worden. Gelukkig staat de volgende zorgwekkende epidemie in de stijgers, klaar om ontmaskerd te worden: de epidemie van depressie. Die kan verholpen worden, hoe zou het anders kunnen, door de bezorgde hypochonder op te sporen en hem flinke doses antidepressiva in te lepelen. Die consumptie wordt dan op haar beurt een zorgwekkende epidemie, onderwerp van de volgende gezondheidsenquête. Zo hollen we verder als ratten in een tredmolen achter de illusies van eeuwig geluk, eeuwige gezondheid en eeuwige jeugd. Het is overigens waar dat depressie een volksgezondheidsprobleem is, maar de grote oorzaak ligt net in die niet aflatende stroom illusies die de burger uur na uur te slikken krijgt.

Paradoxen


Gezondheid zit vol paradoxen, omdat veroudering deel is van de levensloop. Levenslopen werden gevormd als evolutionaire strategieën waarbij overleving geen doel maar een middel tot een doel is: succesvolle voortplanting. Op het einde van het bestaan worden mensen oud, gebrekkig en zorgafhankelijk en daar is bitter weinig aan te doen. Die periode van invaliditeit wordt afgesloten door de dood. Wie op zorgkosten wil besparen, zorgt er dus voor dat mensen zo spoedig mogelijk na het beëindigen van de productieve leeftijd overlijden. Het tegenovergestelde wordt algemeen beweerd, maar spijkerharde 'evidence' toont het anders: niet-rokers kosten een pak meer aan verzorging dan rokers. Roken is slecht voor de gezondheid, maar niet-rokers hebben meer hartinfarcten, beroertes, hartfalen of dementie. De reden is cynisch: lijken worden niet meer ziek. Roken is dodelijk, en voorkomt zo veel ouderdomsaandoeningen. Niet-rokers leven vijf jaar langer gezond, en dat is voldoende reden om het roken te blijven bestrijden. Maar niet-rokers leven in het totaal zeven jaar langer, twee jaar langer met ziekte.

Preventie van degeneratieve aandoeningen bespaart ons geen lijden en bespaart ons geen kosten: het stelt lijden en kosten uit. Tijdens dit uitstel stopt veroudering niet: andere ouderdomsaandoeningen treden op. Preventie kan gezond leven verlengen, maar we moeten zorgvuldig evalueren of de inspanningen de baten waard zijn. Omdat wij al gemiddeld erg oud worden, voegt een levenslange inspanning verrassend weinig toe aan het leven. Het leven is niet langer, maar het riskeert wel veel langer te lijken, somber en saai.

Als mensen door gedrag bepaalde 'ongezonde' eigenschappen verwerven, is daar vaak een goede reden voor. Milde zwaarlijvigheid toont een andere gezondheidsparadox, ontstaan in complexe systemen: wat goed is voor het één is slecht voor het ander. Nu is ziekelijke zwaarlijvigheid echt een gezondheidsprobleem, en zwaarlijvigheid bij jongeren ook. Maar mild overgewicht op middelbare leeftijd is dat niet. ,,44 procent van de mensen is te dik'' is een vetzuchtige consumentenslogan: meer is beter. Mild overgewicht gaat meer gepaard met zich algemeen goed voelen: men is 'verzadigd'. Het levert ouderen een zekere voedingsreserve op bij ziekte, en letterlijk een stootkussen over de heupen ter preventie van heupbreuken, een van de grootste zorgproblemen van bejaarde vrouwen. Ontstaan door consumentisme, moet vetzucht nu worden bestreden met meer consumentisme. De eerste echt succesvolle medicijnen worden ontwikkeld. Het zal er storm lopen. Bij het op de markt komen van deze producten mag je erop rekenen dat de epidemie van zwaarlijvigheid nog veel ernstiger proporties zal aannemen. De gesponsorde experts zullen niet uit de media te branden zijn.

Vroeger opsporen, eerder ziek

Vroegtijdige opsporing voorkomt zelden ziekte, maar verhoogt de morbiditeit. Bij vroegtijdige opsporing wordt iemand die zich gezond voelde ziek verklaart: een gezonde persoon wordt tot patiënt gemaakt. Een goed voorbeeld is borstkankerscreening. Ook het ontstaan van kanker is een complex evolutionair proces. Een grote kanker is ontstaan als een kleine kanker, maar een kleine kanker wordt niet noodzakelijk een grote kanker. De grote kanker heeft, als kwaadaardige cellijn, het Darwiniaanse overlevingsproces voltrokken. Of de kleine kanker dat ook zal doen kan geen mens voorspellen. Borstkankerscreening veroorzaakt daarmee een echte epidemie van borstkanker: veel kleine tumoren worden ontdekt die nooit zouden uitzaaien. Het propagandistische mes snijdt aan twee kanten: de vrouwen worden bang gemaakt door hoge borstkankercijfers, terwijl hun deelname aan screening de aantallen ontdekte borstkankers verder opdrijft.

Ook uitzaaiing van borstkanker is weer een complex evolutionair proces. Iedere kleine detecteerbare tumor bestaat al sinds jaren, en bevat miljarden cellen. Dat wil zeggen dat ook bij vroegtijdige detectie die kwaadaardige tumor al uitgezaaid is. Door de overmaat aan goedaardige tumoren die borstkankerscreening boven water haalt, lijkt borstkankerscreening de prognose van borstkanker sterk te verbeteren. Borstkankerscreening schept grote aantallen dankbare, want genezen borstkankerpatiënten. Maar ook hier grijnst Dr. Knock in de coulissen. Zonder screening waren velen nooit patiënten geworden, maar waren het gewoon gezonde vrouwen gebleven. Of borstkankerscreening nu ook echt de kankersterfte doet dalen blijft een verhit debat, waarbij de onafhankelijke kritische wetenschapper iedere keer de hele screeningindustrie en bureaucratie over zich heen krijgt. Over het kernprobleem zijn onbevooroordeelde wetenschappers het eens: het effect van kankerscreening is te klein om betrouwbaar te kunnen meten.

Als we optimistisch zijn en de cijfers van de voorstanders overnemen, betekent dit in cijfers dat je vijfhonderd tot duizend vrouwen tien jaar moet screenen met 2.500 mammografiën om één sterfgeval aan borstkanker te voorkomen op een totaal van honderd tot tweehonderd doden. Er worden ongeveer vijf extra tumoren 'ontdekt' die nooit problemen zouden opleveren. Dat levert zes weken verlenging van de totale levensverwachting op en zes maanden verkorting van de kankervrije levensverwachting (levensverwachting zonder kennis van een kankerdiagnose). De baten zijn minder zeker dan de schade, omdat dit ene voorkomen sterfgeval aan borstkanker kan vervangen zijn door sterfte aan een andere doodsoorzaak.

De voorgaande uitleg was helaas veel te moeilijk voor de vrouwelijke lezer. Vrouwen kunnen zoiets niet begrijpen. Zo denkt de gezondheidsbureaucratie er tenminste over. Patiënten hebben recht op informatie, maar gezonde vrouwen hebben onvoldoende begrip om hun eigen geïnformeerde keuze te maken. Informatie over de harde feiten zou de deelname kunnen beperken, en dat is slecht voor de statistieken. De deelnemende vrouw krijgt dus enkel propaganda te slikken die niet te interpreteren valt, zoals de ,,levenslange kans op kanker''. Dat de levenslange kans op overlijden honderd procent is, ontgaat blijkbaar iedereen. Om terug te keren naar de nazi-volksgezondheid: Ariërs werden verwacht zich vanaf hun veertigste regelmatig preventief te laten onderzoeken op kanker. De ,,levenslange kans op kanker'' als propagandistische statistiek om dat voor elkaar te krijgen werd ontwikkeld door de rijksminister voor Voorlichting, Joseph Goebbels.

Levensstijl als vrije keuze

Er is zeker niets mis met enquêtes die naar het gedrag van de Belgen peilen, integendeel. Maar gezond gedrag is geen optelsom van de wensen van een bureaucratie. Gedrag in een democratie hoort een vrije keuze te zijn, gemaakt op basis van correcte informatie. Correcte informatie over gezond gedrag biedt antwoorden op drie vragen: kan het werken, werkt het en is het het waard? Veel van de humbug die als preventie wordt verkocht, struikelt over de eerste vraag. Wij kunnen veroudering niet voorkomen, tenzij we een andere species scheppen (Homo insapiens?). De tweede vraag is er een van bevattelijke informatie over voor- én nadelen. Wat werkt, heeft meestal bijwerkingen, wat schadelijk lijkt heeft vaak onvermoede voordelen. De laatste vraag is in een menselijke levensloop ook een individuele vraag: ieder bepaalt voor zich wat waardevol is. De ene kiest meer risico, de ander is meer behoudend. Waar gezondheid een waardeoordeel wordt, keren we terug naar vroegere tijden: ongezondheid was een vervloeking van de goden voor slecht gedrag. Wie ziek was, werd verstoten. Als we van iets heel veel hebben in België, meer dan elders in de wereld, is het gezondheid. Wie oud, ziek, zwak of dom is, verdient onze zorgen. Daar wordt het met de dag lastiger, omdat het geld op is, besteed aan al die zorgen voor gezondheid.

Luc Bonneux

(De auteur is arts-epidemioloog en schrijft over maatschappelijk-medische kwesties.)

_________________
If you can't beat them, arrange to have them beaten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage MSN messenger ICQ nummer
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 09:16:17 Reageer met quote
Keymeulen
Computerpraeses
Geregistreerd op: 22-2-2005
Berichten: 954
Woonplaats: Haaltert
Quote:
Gezondheid is onze grootste bron van zorgen geworden. De gezonde Belg ontzegt zich alcohol en sigaretten, lijdt honger en beult zich na zijn dagtaak af, van top tot teen ingepakt in zonwerende kleding met garantiemerk.


yeah right. Rolling Eyes

Quote:
Dr. Knock ou le triomphe de la Médecine


Aaarg! Noooooooooo! (*)


(*) we hebben dat toneelstuk ooit eens in het middelbaar moeten zien en slecht, slecht, slecht en bovendien saai dat het was!
Dan nog liever "Vandaag geen Hamlet", dat zal Dave zich wel goed herinneren Very Happy

_________________
Chamberlain's Laws:
(1) The big guys always win.
(2) Everything tastes more or less like chicken.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 10:39:43 Reageer met quote
Matthys
Powerpraeses
Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 2514
Keymeulen schreef:
Quote:
Gezondheid is onze grootste bron van zorgen geworden. De gezonde Belg ontzegt zich alcohol en sigaretten, lijdt honger en beult zich na zijn dagtaak af, van top tot teen ingepakt in zonwerende kleding met garantiemerk.


yeah right. Rolling Eyes

Quote:
Dr. Knock ou le triomphe de la Médecine


Aaarg! Noooooooooo! (*)


(*) we hebben dat toneelstuk ooit eens in het middelbaar moeten zien en slecht, slecht, slecht en bovendien saai dat het was!
Dan nog liever "Vandaag geen Hamlet", dat zal Dave zich wel goed herinneren Very Happy


1. hij zegt "de gezonde mens ontzegt...";
doelende op hoe de zogezegd "gezonde mens" zou moeten leven als je kijkt naar wat de reclame en propaganda je probeert wijs te maken
(hij zegt dan ook duidelijk de zin daarvoor "De ideale Belg is een angstige neuroot die...."

2. ja, ik herinner mij Dr Knock nog Smile
maar eigenlijk vond ik da toch wel PAKKEN beter dan "doek gaat op.........doek gaat neer". 't was ook slecht gebracht, maar toch niet zoooo slecht hé. Bij dr knock probeerden ze tenminste nog iets te brengen (en ze gaven niet op gelijk als bij vandaag geen hamlet Smile)


3. vond het artikel gewoon interessant ivm bij de mening over die preventieve borstkankeronderzoeken, hoe da de cijfers daar verdraaid worden, en ook't feit da rokers onze maatschappij blijkbaar minder geld kosten dan niet-rokers;
vanaf nu steun en moedig ik charel aan in zijn rookgedrag! Laughing

_________________
If you can't beat them, arrange to have them beaten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage MSN messenger ICQ nummer
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 11:54:45 Reageer met quote
Keymeulen
Computerpraeses
Geregistreerd op: 22-2-2005
Berichten: 954
Woonplaats: Haaltert
Quote:
3. vond het artikel gewoon interessant ivm bij de mening over die preventieve borstkankeronderzoeken, hoe da de cijfers daar verdraaid worden, en ook't feit da rokers onze maatschappij blijkbaar minder geld kosten dan niet-rokers;
vanaf nu steun en moedig ik charel aan in zijn rookgedrag!


Nja, mijnwerkers kostten ook minder geld, die stierven op hun 45 aan stoflongen, een chance dat ze op 38! op pensioen mochten.
Van die borstkanker heeft hij wel ergens een punt, alleen moet ge u er bij afvragen hoeveel ge een leven waard acht. 2500 mammografiën kosten hoeveel? Meer of minder dan één leven?
Maar begrijp mij niet verkeerd, ik ben niet van mening dan een mensenleven kostte wat het kost gered moet worden, liever euthanasie dan 5 jaar palliatieve zorgen of liever abortus dan een leven lang gehandicapt. Dit laatste kan misschien zeer cru lijken, maar ik ben niet van mening dat een (on)geboren baby met bepaalde afwijkingen moet in leven gehouden worden. Wat heeft zo'n kind er zelf aan? De rest van zijn leven buiten de maatschappij moeten leven, gevoed en gepamperd worden? Een "waardevol leven" lijden, maar met de intelligentie van een dolfijn? Zoals die dokter hier ook wilt zeggen: de nazi's waren (heel soms) zo dom nog niet.
Al is dit misschien een beetje overdreven:

_________________
Chamberlain's Laws:
(1) The big guys always win.
(2) Everything tastes more or less like chicken.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 11:57:24 Reageer met quote
Keymeulen
Computerpraeses
Geregistreerd op: 22-2-2005
Berichten: 954
Woonplaats: Haaltert
Matthys schreef:

2. ja, ik herinner mij Dr Knock nog Smile
maar eigenlijk vond ik da toch wel PAKKEN beter dan "doek gaat op.........doek gaat neer". 't was ook slecht gebracht, maar toch niet zoooo slecht hé. Bij dr knock probeerden ze tenminste nog iets te brengen (en ze gaven niet op gelijk als bij vandaag geen hamlet Smile)


doek gaat op, doek gaat neer herinner ik mij niet eens meer...

Misschien vond ik Knock zo slecht omdat ik er geen woord van begreep Confused

Bij "Vandaag geen Hamlet" heb ik mij anders wel on-ge-loofelijk geamuseerd Laughing draaien

_________________
Chamberlain's Laws:
(1) The big guys always win.
(2) Everything tastes more or less like chicken.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 12:58:30 Reageer met quote
Ilse
Geregistreerd op: 31-3-2005
Berichten: 379
Woonplaats: Serskamp
Shocked
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 13:26:25 Reageer met quote
Matthys
Powerpraeses
Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 2514
Keymeulen schreef:
Quote:
3. vond het artikel gewoon interessant ivm bij de mening over die preventieve borstkankeronderzoeken, hoe da de cijfers daar verdraaid worden, en ook't feit da rokers onze maatschappij blijkbaar minder geld kosten dan niet-rokers;
vanaf nu steun en moedig ik charel aan in zijn rookgedrag!


Nja, mijnwerkers kostten ook minder geld, die stierven op hun 45 aan stoflongen, een chance dat ze op 38! op pensioen mochten.
Van die borstkanker heeft hij wel ergens een punt, alleen moet ge u er bij afvragen hoeveel ge een leven waard acht. 2500 mammografiën kosten hoeveel? Meer of minder dan één leven?
Maar begrijp mij niet verkeerd, ik ben niet van mening dan een mensenleven kostte wat het kost gered moet worden, liever euthanasie dan 5 jaar palliatieve zorgen of liever abortus dan een leven lang gehandicapt. Dit laatste kan misschien zeer cru lijken, maar ik ben niet van mening dat een (on)geboren baby met bepaalde afwijkingen moet in leven gehouden worden. Wat heeft zo'n kind er zelf aan? De rest van zijn leven buiten de maatschappij moeten leven, gevoed en gepamperd worden? Een "waardevol leven" lijden, maar met de intelligentie van een dolfijn? Zoals die dokter hier ook wilt zeggen: de nazi's waren (heel soms) zo dom nog niet.
Al is dit misschien een beetje overdreven:


bij die borstkanker ging het mij er vooral om, da terwijl 1 persoon het misschien overleeft, ge wel vijf anderen (onterecht) opscheept met schrik voor de rest van hun leven dat dat gaat uitzaaien of terugkomen

Quote:
Als we optimistisch zijn en de cijfers van de voorstanders overnemen, betekent dit in cijfers dat je vijfhonderd tot duizend vrouwen tien jaar moet screenen met 2.500 mammografiën om één sterfgeval aan borstkanker te voorkomen op een totaal van honderd tot tweehonderd doden. Er worden ongeveer vijf extra tumoren 'ontdekt' die nooit problemen zouden opleveren. Dat levert zes weken verlenging van de totale levensverwachting op en zes maanden verkorting van de kankervrije levensverwachting (levensverwachting zonder kennis van een kankerdiagnose).




btw: uw prentje werkt niet (toch niet bij mij...):

_________________
If you can't beat them, arrange to have them beaten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage MSN messenger ICQ nummer
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 13:29:15 Reageer met quote
Matthys
Powerpraeses
Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 2514
Ilse schreef:
Shocked


i second that opinion! Confused Laughing


en btw keymeulen;
mss vergis ik mij zo neig,
maar vandaag geen hamlet:
da was toch in de feestzaal bij ons, met diene gast da zo tien keer achter elkaar het doek naar beneden liet komen en weer omhoog?
dienen dan voor tijd nog gestopt is omda we hem allemaal waren aan't uitlachen?
of heb ik het op iets anders?

_________________
If you can't beat them, arrange to have them beaten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage MSN messenger ICQ nummer
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 14:10:03 Reageer met quote
Keymeulen
Computerpraeses
Geregistreerd op: 22-2-2005
Berichten: 954
Woonplaats: Haaltert
Matthys schreef:

...
en btw keymeulen;
mss vergis ik mij zo neig,
maar vandaag geen hamlet:
da was toch in de feestzaal bij ons, met diene gast da zo tien keer achter elkaar het doek naar beneden liet komen en weer omhoog?
dienen dan voor tijd nog gestopt is omda we hem allemaal waren aan't uitlachen?
of heb ik het op iets anders?


Was dat ook in dat toneelstuk? Zou goed kunnen.. "Vandaag geen Hamlet" was inderdaad vroeger gestopt, omdat oa Dave en ik op de eerste rij zaten en die kerel wat teveel "opbouwende kritiek" hadden gegeven Very Happy

_________________
Chamberlain's Laws:
(1) The big guys always win.
(2) Everything tastes more or less like chicken.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 14:47:57 Reageer met quote
bonnie
Praeses
Geregistreerd op: 23-2-2005
Berichten: 762
Woonplaats: Aalst
De officiele reden was: het publiek reageerde niet zoals hij verwacht had.

_________________
tza wel aa
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 20:43:40 Reageer met quote
Snijs
Vice-praeses
Geregistreerd op: 24-2-2005
Berichten: 950
Van vrijdag al, uit De Standaard:

Quote:
Mittal Steel, het grootste staalconcern in de wereld, bracht iets voor 11 uur een ongevraagd bod uit op Arcelor. Het bod bedraagt EUR 28,21 per aandeel en waardeert Arcelor op EUR 18,6 miljard. Volgens Mittal is het bod een premie van 27% op de slotkoers van EUR 22,22 van Arcelor van donderdag. Als het bod slaagt, wil Mittal het Canadese bedrijf Dofasco, dat pas door Arcelor werd overgenomen, doorverkopen aan ThyssenKrupp. De Duitse groep zou hiervoor CAD 68,00 per aandeel moeten neertellen, daar waar Arcelor CAD 71 cash per aandeel Dofasco betaalde. De handel in Mittal Steel en Arcelor was in de voormiddag opgeschort. Bij de herneming van de notering schoot de koers van Arcelor 35,9% hoger tot EUR 30,20. Uiteindelijk sloot het aandeel 28,4% hoger op EUR 28,54. Mittal Steel koerste 6,15% hoger op EUR 27,63.


Een piekwinst van 36 % op één dag!

Vijandige overnames = vaak geld scheppen op de beurzen.

Niet dat ik er ook maar één aandeel van heb, maar 't is indrukwekkend!
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 22:05:12 Reageer met quote
Matthys
Powerpraeses
Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 2514
Snijs schreef:
Van vrijdag al, uit De Standaard:

Een piekwinst van 36 % op één dag!

Vijandige overnames = vaak geld scheppen op de beurzen.

Niet dat ik er ook maar één aandeel van heb, maar 't is indrukwekkend!


true...
maar in't vervolg zegde ons da vóór het gaat gebeuren hé snijs Wink

_________________
If you can't beat them, arrange to have them beaten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage MSN messenger ICQ nummer
 
BerichtGeplaatst: Zo 29 Jan 2006, 23:47:29 Reageer met quote
Simon
Carnavalpraeses
Geregistreerd op: 22-3-2005
Berichten: 3261
Woonplaats: Alosta
btw bien topic matthys, ik ga er vrees ik pas na de exs werk van maken

_________________
Look! Round Windows!

-Gentlemen Prefer Blondes (1953)
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail MSN messenger
 
BerichtGeplaatst: Wo 01 Feb 2006, 10:07:09 Reageer met quote
Matthys
Powerpraeses
Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 2514
Snijs schreef:
Van vrijdag al, uit De Standaard:

Quote:
Mittal Steel,


Een piekwinst van 36 % op één dag!

Vijandige overnames = vaak geld scheppen op de beurzen.

Niet dat ik er ook maar één aandeel van heb, maar 't is indrukwekkend!


niemand behalve mittal is er blijkbaar voor
(en de aandeelhouders natuurlijk Laughing )

_________________
If you can't beat them, arrange to have them beaten.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage MSN messenger ICQ nummer
 
BerichtGeplaatst: Zo 09 Apr 2006, 21:04:26 Reageer met quote
Snijs
Vice-praeses
Geregistreerd op: 24-2-2005
Berichten: 950
CNN BREAKING NEWS
Washington, DC. April 09, 2006
A tragic and sad fire has destroyed the personal library of President Bush.
Both of his books have been lost. The president is devastated, for he
had not finished coloring the second one.
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail
't gazetteken 
  VTK-OILSJT babbelbox forum index » Aktuwakulturo
Je mag nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in GMT + 1 uur  
Pagina 1 van 5  
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5  Volgende
  
  
 Dit forum is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten of onderwerpen is niet mogelijk  Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk  


De Babbelbox is het best te bekijken met Mozilla Firefox

Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Themes Database.